De Balans tussen Yin en Yang

Yin-Yang Balans

Weet waar je heen gaat, en geef je over.

Op 31 augustus 2019, in de late namiddag, zat ik met mijn vrouw in de tuin. We hadden een diepgaand gesprek. Daags voordien was ik terug thuis gekomen van een 13-daagse solo-fietstocht zonder doel, nadat ik hersteld was van de inzinking die ik in de lente had gekregen, nadat ik noodgedwongen uit mijn eigen onderneming (begin 2018 opgestart) gestapt ben.
Na het gesprek nam ik het dagboek-schriftje met de stoffen kaft, dat heel mijn reis in mijn stuurtas had gezeten. Op de derde dag van mijn fietstocht had ik op de rug van de kaft geschreven “Vandaag is Traag”, het werd mijn motto tijdens de reis. En dat niet omdat ik traag fietste. In tegendeel eigenlijk, ik vind het leuk om inspanningen te leveren. Zeker naarmate de conditie beter werd. “Vandaag is Traag” was vooral gericht op mijn innerlijk. Geen snelle gedachten. Niets moet. Het doel is fietsen.

Proces.
Yin.
Vrouwelijk

Ik nam dus het dagboekschriftje omdat het gesprek inspirerend was geweest. Het gebeurt wel vaker dat mensen en boeken me opeens inspireren, en dan wil ik dat noteren, of met een voice message vastleggen. Daarom nam ik dus mijn schriftje, zocht de eerste blanco pagina en schreef in één trek een pagina, waarmee het af was.
We leven in een tijd waar de balans valt ten nadele van het levenslicht. Het aards principe heeft de hemel te veel verduisterd en de hemel heeft de aarde te veel gementaliseerd.
Het evenwicht herstellen is voor mij het mooist mogelijke levensdoel.

De balans herstellen. Die dag werd dit mijn mission statement, mijn zielsmissie. Het zaadje dat ondergronds kiemt en wortel schiet. Een traag proces dat niet eens op te merken is, maar plots verschijnt met de lentezon van 2024 een plantje uit de grond. Klaar voor een pad van ontplooiing.

YinYang
VrouwelijkMannelijk
ProcesmatigDoelgericht
aardehemel
overgaveinspanning
vertrouwenmoed
ontvangengeven
zwartwit
concreetabstract
maanzon
decentralisatiecentralisatie
natuurcultuur
analoogdigitaal

In onze maatschappij is er een overdaad aan yang

Het begint bij zelfliefde

van Zelfzorg naar Ontplooiing

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *